Käytä selaimesi takaisin/back -nappia palataksesi kyselyyn.

Lisätietoja Pirkanmaa säännöstelyn suosituksista.

SUOSITUS 1: Näsijärvellä, Vanajavedellä ja Pyhäjärvellä kevään alimpia vedenkorkeuksia nostetaan vesiolosuhteiltaan tavanomaista kuivemmiksi ennustettuina ja sellaisina tavanomaisina keväinä, jolloin se on mahdollista ottaen huomioon tulvasuojelulliset ja voimataloudelliset näkökohdat. Suositeltavat tavoitevedenkorkeudet järvittäin ovat seuraavat (matalampi vedenkorkeus kuvaa tavanomaisten ja korkeampi tavanomaista kuivempien keväiden tavoitetta):

Näsijärvi: NN+ 94,30-94,60 m
Vanajavesi: NN+ 78,60-78,80 m
Pyhäjärvi: NN+ 76,30-76,50 m
Iso-Kulovesi: NN+ 56,60-57,40 m
(ei muutoksia nykykäytäntöön)

SUOSITUS 2: Märkinä keväinä säännöstelykäytäntöön ei esitetä muutoksia ja juoksutuksia määrättäessä otetaan huomioon Kokemäenjoen keskiosan tulvatilanne. Poikkeuksellisen märkinä keväinä vedenkorkeus voidaan riittävän säännöstelyvaran turvaamiseksi laskea seuraaville korkeustasoille:

Näsijärvi: NN+ 93,90-94,00 m
Vanajavesi: NN+77,80-78,00 m
Pyhäjärvi: NN+ 75,60-75,80 m
Iso-Kulovesi: NN+56,50-56,60 m

Perustelut: Näsijärvellä, Vanajavedellä ja Pyhäjärvellä kevään alimpien vedenkorkeuksien nostolla pyritään vähentämään säännöstelyn kielteisiä vaikutuksia jäätymiselle herkkiin kasvi- ja pohjaeläinlajeihin sekä täplärapuun. Alimpien vedenkorkeuksien nostaminen mahdollistaa vedenpinnan noston keväällä/alkukesällä nykyistä aikaisemmin virkistyskäytön kannalta hyvälle tasolle. Suositusten noudattaminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että alimmat vedenkorkeudet nousisivat kuivina keväinä noin 20-30 cm ja tavanomaisina keväinä noin 10-20 cm. Vesiolosuhteiltaan märkinä ja joinakin tavanomaisina keväinä tavoitteellisia alivedenkorkeuksia ei ole syytä nostaa nykyisestä, koska se lisäisi merkittävästi vahingollisten tulvien riskiä ja voimalaitosten ohi juoksutettavia vesimääriä. Kevättalvisen vedenpinnan alentamisen tarkoitus on varastotilan aikaansaaminen kevään sulamisvesille ja sulamiskauden sademäärille sekä vesivoimalaitosten tuotannon lisääminen pakkauskaudella, jolloin sähkön kulutus ja arvo ovat korkeimmat.

MUSTAT VIIVAT KUVAAVAT NYKYSÄÄNNÖSTELYN YLÄ- JA ALARAJOJA