Käytä selaimesi takaisin/back -nappia palataksesi kyselyyn.

Lisätietoja Pirkanmaa säännöstelyn suosituksista 4a ja 4b.

SUOSITUS 4a: Kesän vedenkorkeuksille määritetään tavoitteellinen alarajasuositus

SUOSITUS 4a: Kesän vedenkorkeuksille määritetään tavoitteellinen alarajasuositus. Kesällä pyritään alenevaan vedenkorkeuden rytmiin kuitenkin niin, ettei rantojen umpeenkasvuriski lisäänny. Alarajasuositukset ovat seuraavat:

Näsijärvi: NN+ 95,00-95,10 m
Vanajavesi: NN+ 79,10-79,30 m
Pyhäjärvi: NN+ 76,80-76,90 m
Iso-Kulovesi: NN+ 57,15-57,20 m

Perustelut: Kesäaikaisella vedenkorkeuden vaihtelulla on vaikutusta ylimmän rantavyöhykkeen kasvillisuuteen. Luonnontilaisissa järvissä vedenpinta laskee useimpina vuosina kevättulvan jälkeen. Heinä-elokuussa pyritään sarakasvillisuusvyöhykkeen laajentamiseksi aleneviin vedenkorkeuksiin, mikäli siitä ei aiheudu merkittäviä ohijuoksutuksia Kokemäenjoen vesivoimalaitoksilla. Vedenkorkeuden vaihtelun väheneminen on siirtänyt ja kaventanut sarakasvillisuusvyöhykettä. Kesäajan alenevaan vedenkorkeuteen tähtäävällä suosituksella pyritään siihen, että sarakasvillisuusvyöhyke pysyisi nykyisellään. Suositus vahvistaisi viimeisten vuosikymmenten aikana vallinneen säännöstelykäytännön. Alaraja on tavoitteellinen ja se voidaan alittaa poikkeuksellisissa olosuhteissa esimerkiksi erittäin vähävetisinä kesinä. Alarajasuosituksesta poikkeamisen syistä on kuitenkin tiedotettava.

MUSTAT VIIVAT KUVAAVAT NYKYSÄÄNNÖSTELYN YLÄ- JA ALARAJOJA

SUOSITUS 4b: Pyhäjärvellä ja Iso-Kulovedellä vältetään suuria ja nopeita yli 20 cm vedenkorkeusvaihteluita.

Perustelut: Pyhäjärven ja Iso-Kuloveden alapuolisilla Melon ja Tyrvään voimalaitoksilla harjoitetaan voimakasta lyhytaikaissäätöä. Tämä näkyy järvien vedenpinnan sahaavana vaihteluna. Tavallisesti vaihtelu on kahden-kolmen vuorokauden aikana ollut 5-10 cm. Joinakin kesinä vedenpinta on kuitenkin vaihdellut lyhyessä ajassa yli 20 cm. Tästä on erityisesti loivilla ja pehmeäpohjaisilla rannoilla aiheutunut haittaa rantojen virkistyskäytölle. Voimakkaalla lyhytaikaissäädöllä on myös kielteisiä vaikutuksia ylimmän rantavyöhykkeen eliöstöön. 20 cm:n nopeaa vaihtelua voidaan pitää rantojen käytön kannalta kohtuuttomana. Punainen viiva kuvaa vuoden 1998 todellista vedenkorkeutta.

 

MUSTAT VIIVAT KUVAAVAT NYKYSÄÄNNÖSTELYN YLÄ- JA ALARAJOJA